Koninklijke Onderscheiding voor Berend Keuter

17-08-2020 23:56

Zaterdag 15 augustus, op de dag dat vv SVBO 75 jaar bestaat, heeft de Burgemeester van Emmen een lintje uitgereikt aan ‘onze’ Berend Keuter.
Berend kreeg deze erkenning voor 50 jaar (!) vrijwilligerswerk bij vv SVBO.

Het was een grote verrassing voor Berend toen hij zijn hele familie op het sportpark zag binnenkomen. Ook waren veel leden van SVBO aanwezig om dit mooie moment mee te maken.

Berend is een boegbeeld voor de vereniging en neemt veel vrijwilligerstaken op zich. Mede dankzij zijn inzet is de voetbalvereniging in Barger-Oosterveld na 75 jaar nog volop in beweging en wordt er zeer veel georganiseerd.

Hij dacht dat de burgemeester zaterdag langskwam om te controleren of voetbalclub SVBO Emmen coronaproof was voor het eerste toernooi van het seizoen. In plaats daarvan kreeg Berend Keuter (70) oftewel ‘mister SVBO’ een koninklijke onderscheiding.

De stoeltjes in de kantine van de voetbalclub staan op keurige afstand van elkaar, op de grond staan pijlen met de looprichting en wie het sportpark binnenkomt kan zijn naam achterlaten in de mappen die er liggen. Nee, niemand kan zeggen dat Berend Keuter de aangekondigde ‘coronacontrole’ niet serieus neemt.

Op vrijdagavond en zaterdag is hij druk geweest met alle laatste controles. ,,En alles mooi doorluchten natuurlijk, alle deuren en ramen open’’, zo vertelt hij. ,,We hebben het mooi voor elkaar’’, zegt hij tegen burgemeester Eric van Oosterhout die voor deze wel heel speciale ‘controle’ persoonlijk is gekomen.

Keuter heeft tot tien seconden voor hij wordt onderscheiden nog steeds niet door dat er iets bijzonders te gebeuren staat. Tot de burgemeester hem dan eindelijk naar buiten lok, en hij het daar ziet: zijn hele familie is er. Keuter is al bijna 55 jaar met hart en ziel bezig voor de voetbalclub. Hij begon er op 16-jarige leeftijd als keeper, werd vanaf 1966 jeugdtrainer (dat is hij op 70-jarige leeftijd nog steeds), is bestuurslid, zit in de kantinecommissie en wat al niet meer. Bovenal weet iedereen die iets wil bij de club: daar moet je Berend voor hebben.

Zijn volwassen zoon Roy Keuter moet erom lachen. ,,Hij is zoveel op de club dat ik ben opgegroeid met een vader die er niet veel was.’’ Hij is elke dag minstens vier uur met de club bezig, en op donderdag, zaterdag en zondag is hij er de hele dag. Ook Keuters vrouw heeft daar best het een en ander van gemerkt, maar toch zijn ze ‘inclusief verkeringstijd’ al bijna 50 jaar samen. ,,Soms is het wel een beetje te veel hoor.’’

Keuter is helemaal beduusd als hij het lintje krijgt opgespeld. Hij mag zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. ,,Ik voel er nu nog niks van, het moet nog bezinken.’’ Even later met zijn geliefde rosé voor zich, begint het in te dalen. ,,De kinderen vind ik het allerbelangrijkst, dat zij plezier hebben.’’
Hij illustreert het met een voorbeeld, van toen een moeder met haar zoon in de rolstoel naar de club kwam. ,,Hij wilde ook graag voetballen, moeilijk natuurlijk, maar hij had wel een loopfietsje.’’ Berend bedacht er wat op: een bal met een touw eraan. ,,Zo kon hij mooi met de bal over het veld, en een plezier dat hij had. Zo mooi om te zien.’’

Hij kan het best met de kinderen, omdat hij ze op zijn bijzondere manier benadert. Wil hij volwassenen bij de club nog wel eens ‘licht dwingend’ toespreken, bij de kinderen gaat dat heel anders. ,,Ik zeg: als jullie netjes op de lijn gaan staan, krijgt iedereen ranja. En ik schreeuw nooit. Reken maar dat ze netjes op de lijn staan, want ze willen allemaal die ranja’’, lacht hij.

In de Dorpskrant van september zal een uitgebreid verslag komen te staan over de uitreiking van het lintje.
 

 

Terug