De heilige Majella leeft nog steeds in Barger-Oosterveld

29-05-2022 14:27

De naoorlogse reeks van jaarlijkse bedevaarten werd ononderbroken in 2020. Daarna was het twee jaar stil in het processiepark van Barger-Oosterveld en was er geen bedevaart voor de heilige Gerardus Majella. Maar op zondag 26 juni wordt de traditie weer voortgezet, meldt de Goede Herder Parochie op haar website.

De heilige uit Napels heeft Barger-Oosterveld al meer dan een eeuw in zijn ban. Het Gerarduslied wordt met passie aangeheven bij rouw en trouw en nieuwgeboren inwoners worden naar hem vernoemd. Het wemelt er van de Gerards, Gerda's en de Gradjes.
Zijn populariteit wortelt volgens bisschop Ron van den Hout in het karakter van de heilige, een eenvoudige, hardwerkende man. "Iemand die zich niet te goed voelde voor de eenvoudige taken die hij als lekenbroeder in het klooster te doen kreeg", vertelt Van den Hout. "Dat herkennen mensen in deze streek wel. En hij kreeg het ook niet voor niks, hij moest zich veel moeite getroosten om toegelaten te worden in het klooster. Ze vonden hem niet geschikt en het duurde lang voordat hij uiteindelijk toch werd binnengelaten."
De nederige heilige-in-spe werkte daarna in het klooster als tuinman, portier, koster en kleermaker.


 
Bisschop Ron van den Hout

Openluchtviering en rondgang
'In 2020 en 2021 was het onmogelijk de traditionele Gerardusbedevaart te organiseren vanwege de pandemie die heerste. Dit jaar pakken we de draad van onze plaatselijke traditie weer op!' schrijft de Goede Herder Parochie op haar website. Kwamen er vorig jaar zo'n zestig mensen af op de aan Gerardus Majella gewijde mis, dit jaar wordt er op fors meer animo gerekend voor de traditionele openluchtviering en de rondgang door het met heiligenbeelden opgesmukte processiepark bij de kerk.

Slechts drie keer eerder ging de bedevaart in Barger-Oosterveld, een traditie die teruggaat tot 1906, niet door. Een keer vanwege een verbouwing in de kerk en twee keer in de Tweede Wereldoorlog. In 2020 en 2021 werd de traditionele rondgang afgelast vanwege het coronavirus.

H. Gerardus Majella (1726-1755), beschermheilige van moeders, zwangere vrouwen en van kleermakers
Gerardus werd maar 29 jaar oud, maar schopte het niettemin tot heilige. Hij was een bescheiden, geduldig en gehoorzaam kloosterling. Behalve dat hij zorgzaam was voor armen en zieken, kon hij volgens de overlevering op twee plaatsen tegelijk zijn (bilocatie), gedachtenlezen, voorspellingen doen en mensen op wonderbaarlijke wijze genezen. Er wordt zelfs verteld dat hij een schip op zee tijdens een storm gered zou hebben door het eigenhandig naar de kust te trekken. 

Gerardus is in 1904 heilig verklaard. Hij is de beschermheilige van moeders, zwangere vrouwen en van kleermakers. Hij kan ook worden aanroepen bij hopeloze zaken, net als zijn collega-heilige, Sint Rita van Cascia
 

Stukjes bot en watten met vocht
Er wordt een verscheidenheid aan wonderen aan Gerardus toegeschreven. Zo zou hij een jongetje dat van een rots was gevallen weer tot leven hebben gewekt, bleek de tarwe die hij zegende van een arme boerenfamilie niet op te raken en deed hij aan wonderbare broodvermenigvuldiging. Aan het eind van de negentiende eeuw nam het aantal meldingen van wonderbaarlijke genezingen op voorspraak van de heilige toe.

Twee jaar nadat Gerardus Majella in 1904 heilig is verklaard, wordt in Barger-Oosterveld de eerste Gerardus Majellakerk van Nederland gesticht. Er volgt nog een tiental kerken die aan de populaire volksheilige worden gewijd, onder meer in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Een jaar na de inwijding van de kerk ontstaat in Barger-Oosterveld op initiatief van de pastoor van Ter Apel een bedevaart, die tot op de huidige dag wordt voortgezet.

In mei 1906 ontvangt de kerk van Barger Oosterveld vanuit Rome een kistje met daarin relikwieën; stukjes bot van Gerardus en watten, die naar verluidt het vocht opvingen dat uit zijn gebeente vloeide. Deze relieken zijn tot op de dag van vandaag in de kerk te zien, in het aan Gerardus gewijde altaar.

Drenthe Toen
In het radioprogramma Drenthe Toen wordt vanaf aanstaande zondag 29 mei een vierdelige reeks radioreportages uitgezonden over de gezamenlijke geschiedenis van Gerardus Majella en het dorp Barger-Oosterveld. Daarin komen behalve bisschop Van den Hout en diaken Wielens de kenners van de Gerardus Majellakerk, Johnny Ameln en Cor Siekman aan het woord.

Drenthe Toen wordt elke zondag uitgezonden tussen 12.00 uur en 14.00 uur en is daarna te beluisteren via uitzending gemist op deze site.

Bron: RTV Drenthe / Lydia Tuijnman

 

 

Terug